Neem contact op

Erik Zwaga

Erik Zwaga is geboren in Ulft in 1960 en als autodidact, in 1980 begonnen met schilderen in de stijl van de Romantische school. Koekoek en Schelfhout waren zijn grote voorbeelden en zijn inspiratiebron. Vaak bezocht hij musea om de techniek van het schilderen te bestuderen. Na een periode van experimenteren en een meer abstractere richting op te zijn gegaan, heeft hij toch weer gekozen voor de rustige werkwijze van het realisme. Erik schildert voornamelijk stillevens. Sfeer neemt een belangrijke plaats in. Rust en stilte zijn de sleutelwoorden als het gaat om de sfeer in zijn werk.

“Ik schilder meestal op doek, waarop ik een schets maak. Over de schets komt een eerste dunne laag olieverf, kleur is in dit stadium nog niet zo belangrijk. Deze laag moet eerst goed drogen. Vervolgens schilder ik de volgende lagen met minder verdunde verf waarbij ik het licht, de schaduw, kleur en structuur intensiveer. Ik werk op deze manier verder tot de stofuitdrukking en de kleur naar tevredenheid zijn. De laatste laag is transparant waardoor de kleuren nog meer kracht en intensiteit krijgt. Ik vind de sfeer in een schilderij erg belangrijk, die moet voor mij een soort spanning oproepen. Vergankelijkheid is een thema dat vaak terugkomt in mijn werk. Van voorwerpen, oude huizen, en landschappen moet als het ware de geschiedenis nog af te lezen zijn.”

Erik Zwaga woont nu in Brummen en hij heeft zijn atelier in Klein Amsterdam. Klein Amsterdam is een buurtschap, onderdeel van de gemeente Voorst, bij Zutphen en ligt midden tussen de weilanden van de IJsselvallei. Wilt u werk van Erik bekijken dan bent u van harte welkom op zijn atelier.
Deel deze pagina via: