Neem contact op

Herbert Willems

Ik schilder bijna altijd op panelen; dat zijn MDF-panelen van 8 of 12 mm dikte. Die panelen worden bewerkt met twee of drie lagen gesso. Vervolgens krijgen ze een gekleurde ondergrond. Afhankelijk van de uiteindelijke voorstelling kan dat rood, groen, blauw, violet of nog anders zijn. Het is de steunkleur voor het hele schilderij, die ik ook voor de belijning vaak gebruik

Ik schilder altijd met olieverf. Niet alleen bindt olieverf veel meer pigment dan acryl (90% in plaats van 60%), met olieverf is het ook veel makkelijker te glaceren, dus laag over laag te schilderen. Dunne olieverf is transparant; enkele lagen olieverf over elkaar heen verlenen de schildering echter een extra diepte en kracht, extra brille.

Het kleurgebruik is voor mij van bijzonder belang. Mijn werk kenmerkt zich door sprekende en brillante kleuren; dat zijn kleuren die passen bij het onderwerp en die de stemming en het gevoel van dat onderwerp het beste kunnen overdragen op de toeschouwer.

De vorm is niet alleen een paneel van bepaalde afmetingen, maar ook vaak een zogenaamde vadee. Vadees zijn mono's, tweeluiken (diptieken) of drieluiken (triptieken). Meerluiken kunnen neergezet worden en uiteraard ook opgehangen worden. Het voordeel is dat je ze als het ware met je mee kunt nemen naar plaatsen waar je heengaat. De vadee ontleent zijn naam aan het Latijnse 'vade' dat 'gaan' betekent en als zodanig voorkomt in het woord 'vademecum' (ga met mij).

Al mijn werk wordt ingelijst. Door de lijst verwijst een werk naar zichzelf, het is niet langer oeverloos en onbegrensd, maar afgebakend en beperkt. Het is als het ware losgekomen van alle rest, van alles wat niet geschilderd is, het is een eigen entiteit geworden, verzelfstandigd. De lijst moet het schilderij 'helpen' bij het verbeelden van zijn bedoelingen. De lijst, heeft iemand eens gezegd, zijn de armen en benen van het schilderij; zonder dat kan het je niet pakken en je nergens brengen! Bovendien krijgt elk werk een titel mee. Een werk zonder titel is voor mij onbestaanbaar; het is een kind zonder naam!
k sta op nogal wat grote kunstmarkten in het land (Enschede, Ootmarsum, Hoorn, De Bilt, Assen, Zwijndrecht, Wageningen, Cuyk, Stein, Ede, etc). Daar is mijn werk te bekijken. Indien u een bepaald werk op een bepaalde kunstmarkt zou willen zien, zonder verder enige verplichting uiteraard, stuurt u dan even een mailtje of belt u mij. Dan kunt u het op de door u gekozen kunstmarkt rustig en uitgebreid bekijken!
Deel deze pagina via: